Door zijn schoonheid en bestendigheid is smeedijzer de beste keuze tegenover alle andere bouwmaterialen voor poorten en hekken.

Uit smeedijzeren kunnen verschillende vormen en interessante patronen gemakkelijk worden gemaakt – omdat het buigzaam is – hetgeen zowel poorten als hekken een unieke look zullen krijgen. Smeedijzeren kunnen zowel binnen als buiten het huis worden gebruikt. Producten die gemaakt van smeedijzer zijn, zijn geschikt voor elke bouwstijl waardoor zij een touch aan elke ruimte waarin ze zijn geïnstalleerd zullen brengen.

Bestendigheid van smeedijzeren overtreft andere materialen bestemd voor poorten en hekken, waardoor onderhoudskosten zullen verlagen, gezien noch de poort noch het hek rondom het huis hoeft te worden vervangen of gerepareerd.

Tips voor het onderhoud van smeedijzeren poorten en hekken.

Smeedijzeren producten zijn zeer gemakkelijk te onderhouden.

Ondanks duurzaamheid kan smeedijzer vatbaar voor o.a. roest zijn. Het klimaat heeft een grote invloed op de algemene toestand van het metaal, maar als het regelmatig onderhouden wordt, behoudt het een aantrekkelijke uitstraling. Roestvlekken kunnen worden verwijderd met een fijne staalborstel. Indien er veel roest ontstaat, kan men schuurpapier met gepaste korrels gebruiken om roest te verwijderen. De volgende stap is een ​​dunne laag verf erop brengen. Voor het opbrengen van verf, moet ijzeroppervlakte schoon, geontvet en vrij van stof zijn om een goede adhesie te bereiken.

Het wordt aanbevolen de poort of hek van minimaal halfjaarlijks onderhoud te laten voorzien, vooral wanneer de poort of hek in een gebied met een hoge luchtvochtigheid gemonteerd zijn.

Door adequaat onderhoud kunnen alle smeedijzeren producten langer dan 50 jaar voortbestaan.